Vivim en un món cada vegada més global i, un tema que fa pocs anys era molt concret i només possible en la grans corporacions, a dia d’ avui forma part de l’operativa habitual de les petites i mitjanes empreses: l’IVA intracomunitari.
Moltes vegades ens sorgeix el dubte de si nosaltres, com a empresa espanyola que prestem un servei a una empresa estrangera membre de la comunitat europea, hem de meritar o no l’IVA. Què passa si el servei el presta una empresa espanyola a una empresa comunitària però el lloc de realització és Espanya? I si es presta aquest mateix servei, per part d’una empresa espanyola a una comunitària, però el servei es porta a terme al país del destinatari? Doncs bé, aquí tenim les normes generals que podem consultar en l’article 69 de la Llei 37/1992:
1 . Si una empresa espanyola presta un servei a un consumidor final comunitari, el servei es considera prestat al territori del prestador de serveis i s’aplicarà l’IVA espanyol.
2 . Si una empresa espanyola presta un servei a una empresa comunitària, el servei es considera prestat on radiqui el receptor dels serveis i s’emetrà factura sense IVA, sempre que ens faciliti el nombre de NIF -IVA de la seva empresa. En cas contrari, haurem de repercutir l’IVA.
Com la immensa majoria de les vegades, cal tenir en compte les regles especials per a casos concrets, ja que la regla general pot variar en algunes ocasions.